Communicatie

Ook aan de voorkant van de woning hebben wij een balkon. Het lijkt alsof de vogeltjes die de voorkant bezoeken andere zijn dan de vogeltjes die de achterkant bezoeken. Of verbeeld ik me dat nou? In elk geval is het een stuk rustiger aan de voorkant en ik zie daar vaker pimpelmeesjes. De koolmeesjes domineren de achterkant.

Ik vraag me af hoe die kleine vogeltjes zo’n portiekflat van drie hoog nu eigenlijk zien. Ik stel me voor dat ze het zien als een enorme rots die uitsteekt in het landschap. Drie hoog is net een stukje hoger dan de meeste bomen, zoals de linden en de berken, die in de omgeving staan. Bomen waar ze dankbaar gebruik van maken om in te zitten en te loeren naar het balkon alvorens er naar toe te vliegen en waar ze graag een hapje mee naar toe nemen na het balkonbezoek om in alle rust op te peuzelen. Maar heel af en toe schiet er één over het dak om verder te vliegen en misschien zelfs om de andere kant van de rots te bezoeken.

Zouden de vogeltjes nu onderling communiceren en elkaar vertellen dat aan de andere kant van de rots ook wat te halen valt? Of houden ze dat gewoon voor zichzelf? In elk geval wordt er gepraat. De bouwer van het holletje bij het balkon aan de achterkant heeft vast trots verteld over zijn gevonden gaatje aan de bovenkant van de regenpijp, want ook aan de voorkant zit zo’n gaatje aan de bovenkant van de regenpijp. En warempel: ook daar heeft zo’n kleine wijsneus een holletje in het piepschuim gemaakt!Vogelpraat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.