Vogels met een bijzondere Toon

Mijn grootouders hebben in hun leven nooit een auto gehad. In plaats daarvan hebben ze een brommer gehad. Toen ze ouder werden en de snelheid van een gewone brommer niet meer aan konden, kochten ze twee identieke snorfietsen. Toentertijd waren die snorfietsen nog geen opgevoerde fietsen, maar waren het afgeknepen brommertjes. Ik heb het dan over echte eind jaren 80 – begin jaren 90 gestylde snorretjes. Kijk maar eens naar de reclame van dit collectors-item: Vespa Piaggo Grillo.

Inmiddels heb ik het, nu “vintage”, snorretje van mijn Oma geërfd. Het snorretje van Opa bestaat niet meer. Het snorretje van Oma is nog vrijwel volledig in originele staat. Een kleine wijziging die mijn Opa mocht doen van Oma (verder mocht hij niet aan haar snorretje zitten), was het plakken van kleine plak-lettertjes. “Brami” staat er op de zijkant. Op zijn eigen snorretje had hij “Kroet” geplakt. Niet zo raar, want Opa mocht graag rare namen verzinnen. Totdat DE vogelkenner Harm (zie zijn reactie op Drijvende Dromer) me op het spoor zette van Toon Hermans.

Mijn vrouw Willeke las het bericht van Harm en vroeg zich af hoe het nou zat met de Roepi-Roepi vogel. Dus even gegoogeld en al gauw kwamen we terecht bij een geluidsopname van Toon Hermans: De Oritholoog. Al bij de tweede vogel biggelden de tranen mij over de wangen van het lachen: “Brami”. Je weet al precies wat Toon gaat zeggen, maar door de timing is het toch hilarisch.

Maar bijna aan het eind (de vijfde vogel-imitatie) was ik met stomheid geslagen door de Poelifinario. De roep is namelijk “Kroet”.
Het kwartje viel bij mij… Opa had zijn snorretje “Kroet” genoemd!

kroet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.