Kijk nog een doosje!

Vogeldhuisje van Studio DanckmerBij het verjaardagsfeestje van Paradijsvogel Dora, ontving ik een bouwpakket om dit “Vogeldhuisje” mee te maken. Vogeldhuisje is een ontwerp van Studio Danckmer en is een spaarpotje van gerecycled karton die je zelf moet samenvouwen tot dit doosje in de vorm van een vogelhuisje.

Je zou haast zeggen dat in deze gleuf geen vogeltje past. Maar niets is minder waar. Vóór de invoering van de Euro in 2002 pasten hier wel degelijk vogeldjes in!

Snip honderd guldenHerinner je ze nog? Zo had je de IJsvogel, het Roodborstje, de Steenuil en de Kievit. Oplopend in waarde waren ze als watermerk afgebeeld op bankbiljetten van 10, 25, 100 en 1000 gulden. Maar het bekendste is natuurlijk de “Snip”, die afgebeeld was op (en zelfs bijnaam werd van) het 100 gulden biljet.

Maar ook echte vogels passen in een gleuf. Dit keer de gleuf van een brievenbus. Helaas is de foto niet groter, zodat je het beter kunt zien, maar de brievenbus zelf is ook in de vorm van een vogel!

1 gedachte op “Kijk nog een doosje!

  1. Aimée

    En al weer zo’n stuksje vermackelijk proza over den vogel.
    Wist je trouwens dat de oudst bekende zin in het oud-Nederlands ook gaat over een vergelijk tussen onze gevederde vrienden en den mensch? ‘Hebben olla volala nestas hagunnan hinasa hic enda thu, wat unbidan we nu?’. Betekent ongeveer: Hebben alle vogels nesten begonnen behalve ik en jij, waar wachten we nu? Memorabele herinnering uit de diepe spelonken van mijn studie Letteren, vele jaren geleden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *