Ook hazen leggen een ei

De paasdagen komen er aan. Naast een christelijk feest is het een typisch voorjaarsfeest met het ei als één van de symbolen. Dat het ei symbool is, is natuurlijk niet verwonderlijk, want rond deze tijd wordt het eerste kievitsei gevonden.

Velen hebben inmiddels de paaseieren al in huis gehaald. Maar toch gek dat die paaseitjes niet gelegd worden door een vogel, maar door een haas!

Kleurplaat Pasen 1974Volgens Wikipedia is het verhaal rond de paashaas pas ergens in de zeventiende eeuw geïntroduceerd en heeft het een pedagogisch karakter: brave kinderen verdienen een ei, de stouteriken krijgen niks.

Nou vond ik laatst in mijn kinderfotoalbum het bewijs van zo’n brave jongen. Een kleurplaat met haas en ei. En natuurlijk werd het beloond: de vierjarige Robbie werd een prijswinnaar.

paasnetje

Ook zo’n braverik met paasnetje.

Met de Pasen was er ook een andere traditie. Als kind kreeg ik een gehaakt paasnetje gevuld met allerlei lekkernijen, waaronder een hardgekookt ei en onderin een sappige sinaasappel. En dan naar buiten, spelen met je nieuwe kleren aan en trots zwaaien met je netje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.