Voedsel

voedersilo_pindas

Voedersilo* van gaas geschikt voor pinda’s

Rauwe pinda'sHoewel mezen gek zijn op pinda’s, hoef je het hier niet te proberen om pinda’s in de dop aan te bieden of zelfs pinda’s met vlies. Waarschijnlijk is er genoeg voedsel beschikbaar elders in de stad dus zijn onze mezen een beetje kieskeurig. Gebrande pinda’s leek me zelf niet zo’n goed idee; dus rauwe, ongebrande pinda’s zonder dop en vlies dat moet het zijn. Maar waar haal je die? – Nou, bij de toko!

In Groningen kun je terecht bij Toko Melati aan het Zuiderdiep. De prijs van deze pinda’s is slechts € 3 per kilo. Voor het aanbieden volstaat een voedersilo van gaas. Houd er rekening mee dat rondom nogal wat stukjes pinda terecht komen en dat vooroorzaakt gladheid op het balkon door de vettigheid van de stukjes pinda. Het helpt om een schotel aan de onderzijde van de voedersilo te monteren om de stukjes op te vangen. Belangrijk is dat de schotel geen omhoogstekende randen heeft; de mees houd graag het zicht op de horizon voor eventueel gevaar.

Pindakaas heb ik ook geprobeerd; maar dat was bij mij totaal geen succes. Helaas pindakaas.

voedersilo_zaadjes

Voedersilo* voor zaad

ZonnebloempittenEen andere lekkernij voor de mees is zonnebloempit. Na de zomer is het leuk om uitgebloeide zonnebloemkoppen met daarin de zaden (spiraalsgewijs en volgens de Gulden Snede gerangschikt) omgekeerd op te hangen.
Daarna kun je relatief goede en goedkope zonnebloempitten kopen bij de Welkoop/Boerenbond. De pitten zijn te vinden bij het siervogelvoer: het is kennelijk ook een topper onder de papagaaien. Ik koop meestal de witte zonnebloempitten in zakken van 2,5 kg.

De zonnebloempitten kunnen in een gewone voedersilo voor zaad. Ook hier is het grote nadeel dat er nogal wat gemorst wordt. De zaden die terecht komen in de potten op het balkon weten in het voorjaar goed te ontkiemen. Op zich een goed teken voor wat betreft de kwaliteit van de zaden (kiemkracht), maar ook lastig, want je kunt dan her en der gaan wieden op je balkon.

* Het extra afrasteringsgaas is tegen de duiven. Dit gaas is ook goed te gebruiken als anti-duivenpinnen. Knip hiervoor de gaas tegen de dwarsverbindingen met de tweede draad af. Hierdoor ontstaat een lange draad met daar loodrecht op de kleine dwarsdraadjes. Deze draad kun je vervolgens met krammen makkelijk aan het kozijn timmeren en ziedaar: zeer goedkope anti-duivenpinnen.